Adoption

Funderar du på att skaffa en ny familjemedlem?

Innan du bestämmer dig är det några saker du bör tänka på.

Har du råd att skaffa katt?

Veterinärvård kan behövas plötsligt och kan bli dyrt trots att man har en bra försäkring. Det är viktigt att ha råd med det för kattens skull för det är den som blir lidande annars. Enligt lag är du skyldig att ta din katt till veterinär vid behov.

En bra försäkring, nyttig och bra mat samt sand är exempel på återkommande kostnader.

Tillåter din livssituation att du skaffar katt?

En katt ska ha tillsyn minst 2 gånger / dygn enligt lag. Sjuka & skadade katter ska ha mer tillsyn.
Om du ofta är borta ett dygn eller längre kanske det inte är lämpligt att skaffa katt.

Kan någon ta hand om din katt om det händer dig något eller när du åker bort?

Tänk igenom valet av katt. Vad kan ni erbjuda katten?

Vissa katter behöver vara utekatt för att må bra, medan andra katter trivs utmärkt inomhus med tillgång till kontrollerad utevistelse, såsom innätad balkong/altan eller promenader i sele. En del katter vill inte gå ut alls. 
En del katter trivs inte i små lägenheter utan behöver mer yta för att leka. Vi brukar t.ex. rekommendera att adoptera en lugn, ofta lite äldre katt om du bor i en liten etta. 

Vissa katter trivs med andra djur och en del vill inte alls bo med några andra djur.

När man adopterar en katt hos oss får man alltid hjälp att hitta katter som passar boendet/familjen.

Allmän information

För att adoptera en katt behöver du först skriva en intresseanmälan som endast kan göras under ett bokat besök på katthemmet.
Intresseanmälan kan inte göras via telefon eller mail.

Katterna från katthemmet kommer från olika bakgrunder och vi är måna om att våra katter ska få det bra i sina nya hem. Därför har vi regler för hur adoptionen ska gå till.

I intresseanmälan beskriver du din livs- och boendesituation. Du måste vara minst 18 år (visa id-handling). På katthemmet kommer vi att se över inkomna intresseanmälningar och välja ut det hem som passar katten bäst.
När ett beslut har tagits ca en vecka efter att katten fick sin första intresseanmälan, ger vi besked till alla som visat intresse för katten.

När du har fått boka en katt gäller följande: Minst 3 besök ska göras inom en två veckors period, varav andra besöket ska ske inom 7 dagar. Bokningsdatumet räknas som första besöket. Om du inte kan besöka katten inom utsatt tid eller bor långt bort kan vi anpassa oss till detta efter överenskommelse.

Det är bra om du lämnar något hemifrån som katten kan lukta på mellan besöken, t.ex. en tröja eller en filt, så att katten vänjer sig vid din lukt.

På ditt tredje besök bestäms ett datum då vi levererar katten till dig. Vi kör ca 3 mil, bor du längre bort hämtar du katten själv, men vi vill då se bilder på hur katten kommer att bo. Vi har fram tills kontraktskrivning rätt att neka adoption!

Vid leverans är katten veterinärbesiktigad (kontroll av tänder, hjärta/lungor och allmän genomgång) och eventuella sjukdomstillstånd är behandlade.

Alla våra katter är försäkrade i Agria och du som adoptant har möjlighet att ta över försäkringen. Ingen dolda fel-försäkring gäller!

Priser

1 vuxen katt: 2.500:-
2 vuxna katter: 4.500:-

Seniorkatt från 12 år: 1.500:-
Kroniskt sjuk katt: 1.500:-

Raskatt med stamtavla: 4.000:-

Katten är då kastrerad, vaccinerad, chipmärkt och avmaskad.

1 kattunge: 2.500:-
2 kattungar: 4.500:-

Kattungen är då vaccinerad, chipmärkt och avmaskad.

Ingen kattunge adopteras bort innan 14 veckors ålder.